Mika Maaskola: Vetoomus vuorotteluvapaajärjestelmän ja paremman työelämän puolesta.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttamisesta. Vuorotteluvapaan tarkoituksena on alun perin ollut edistää lyhytkestoisen työstä poissaolon avulla työntekijän työssä jaksamista. Vuorotteluvapaa on antanut mahdollisuuden erilaisissa elämäntilanteissa oleville järjestellä arkeansa uudelleen, hengähtää jne.  Vuorotteluvapaa on ollut osa työhyvinvointia ja jo ajatus sen mahdollisuudesta, on ollut tukevaa toimintaa.

Vuorotteluvapaalla on ollut työllistävä vaikutus.

Mika Maaskola

Sen lisäksi, että työntekijällä on ollut mahdollisuus vuorotteluvapaaseen, niin sillä on ollut myös työllistävä vaikutus. Työnantaja sitoutuu palkkaamaan vuorotteluvapaan ajaksi työttömänä työnhakijana olevan vapaan ajaksi ja parantaa samalla työttömänä työnhakijana olevan henkilön työllistymisedellytyksiä määräaikaisen työkokemuksen kautta. Tämä on ollut usein portti jatkuvaan työllistymiseen.

Hallituksen mukaan vuorotteluvapaan lakkauttamisen arvioidaan vähentävän julkisia menoja 27 miljoonalla eurolla. Summa on toki suuri, mutta valtion mittakaavassa se on vain pieni pilkku, kun puhumme kuitenkin miljardeista.

On myös muistettava, että suurituloisimmat ovat samaan aikaan saamassa todennäköisesti Suomen historian yhden suurimmista kertaveronkevennyksistä.

Vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttaminen voi pahimmillaan välillisesti vaikuttaa nouseviin työterveyskuluihin, loppuun palamisiin ja työuran katkeamisiin. Tämä tulee monin verroin kalliimmaksi niin työnantajalle kuin valtiollekin erityispalveluiden järjestämisessä.

Mika Maaskola

Hallitus on valinnut arvopohjakseen ottaa työntekijän etuuksia pois koskien mm. vuorotteluvapaan, aikuiskoulutustuen sekä ammattitutkintostipendin lakkauttamista.

Arvopohja, mikä rokottaa tavallista työntekijää. Arvopohja, millä murretaan työelämän kivijalkaa.

Vetoan pääministeri Petteri Orpoon, että lopetetaan kaikki poteroissa istuminen ja aloitetaan vihdoinkin aidot sekä tasavertaiset neuvottelut kolmikannassa. Me kaikki olemme kriisitietoisia taloustilanteesta, yhdessä neuvotellen löydämme varmasti sellaisia säästökohteita ja tulonlisäys keinoja, ettei meidän tarvitse lähteä heikentämään jo nyt huonosti voivaa työelämää ja sen tukiverkkoja. 

Mika Maaskola

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

Kirjoitus julkaistu 10.4.2024 Turun Seutusanomissa

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *