Piia Elo: Lakko-oikeuden rajoittaminen ei kuulu oikeusvaltioon

Eduskunta aloittaa tänään käsittelemään hallituksen esitystä poliittisten lakkojen rajoittamisesta. On käsittämätöntä, että Suomessa tehdään hallituksen taholta politiikkaa, joka on eurooppalaisessakin mittakaavassa erittäin kyseenalaista. Lakko-oikeuden perusta on niin EU:n kuin YK:n sopimuksissakin tunnustettu.

Suomi on menestynyt historiassa yhdessä sopimisen kulttuurilla. Heikommassa asemassa olevaa ei ole nujerrettu, vaan työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet on pyritty pitämään tasapainossa. Merkittävistä asioista on sovittu yhdessä.

Nyt hallitus on kieltämässä ensin poliittiset lakot, sen jälkeen ajamassa läpi työntekijöiden kannalta merkittävät heikennykset täysin yksipuolisesti ja kyseenalaisin perustein. Vaikka hallitus muuta väittää, Suomea ei olla viemässä nyt Ruotsin tai muiden Pohjoismaiden malliin, vaan näistä ollaan ottamassa vain nimenomaan työntekijöiden asemaa heikentävät elementit.

Myös Euroopassa Suomea on pidetty tähän asti esimerkillisenä työelämäkysymysten ja niistä sopimisen suunnannäyttäjänä. Nyt tilanne on kääntynyt siihen, että Suomen tilannetta kummastellaan myös muualla Euroopassa. Pian saattaakin olla niin, että Euroopan Unioni muodostuu suomalaisille työntekijöille ja työelämälle perälaudaksi, joka turvaa vähimmäisoikeuksia silloin kun kansallisesti hallitus yrittää näitä oikeuksia yksipuoleisesti murentaa.

Piia Elo

Eurovaaliehdokas

sdp – SINUN PUOLELLASI

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *